Switch Language

Megfázás vagy allergia?

Hasonló tünetek, de más okok.

Hogy megértsük a különbséget a megfázás és az allergia között fontos tisztában lenni azzal, hogy a megfázás és az allergia tünetei részben egyformák. Az allergiát és a megfázást mindenki kicsit másképp éli meg, így nem meglepő, hogy nehéz megmondani melyik tüneteit érzékeljük magunkon.

Mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer egy eltúlzott reakciója egyébként ártalmatlan anyagokra, allergénekre, mint állatszőr, pollenek, por, vagy a penész. Amikor ezekkel az allergénekkel érintkezünk, a testünk ártalmas anyagoknak gondolja őket, így megtámadja őket, és olyan anyagok bocsát ki a testünkbe mint a hisztamin. Ezek az anyagok okozzák az allergiás tüneteket, mint például a tüsszentés, a viszkető és könnyes szem, a folyó, vagy eldugult orr. Az allergia soha sem fertőz, azonban örökletes lehet a családban.

Mi a megfázás?

Habár az allergia több tünete is megegyezik a megfázáséval, a megfázás mégis különbözik tőle. A megfázás tünetei akkor jelennek meg, amikor egy légúti vírus kerül a szervezetünkbe, és az immunrendszerünk védekezni kezd ellene. Ez hasonló tüneteket okozhat, amit az allergiánál is látunk, mint a tüsszentés, vagy az eldugult orr.

Azonban vannak fontos különbségek. A megfázás fertőző. Könnyedén megfertőződhetünk, hogy ha valaki, aki megfázással küzd köhög, vagy tüsszent mellettünk, esetleg hozzánk ér. Szerencsére a megfázás tünetei 7-10 nap alatt megszűnnek. Amennyiben a tünetek több mint két alatt sem javulnak, vagy javulás után újra rosszabbodnak, keresse fel háziorvosát.

Az alábbi tünetek előfordulása segít eldönteni, hogy megfázás vagy allergia miatti náthában szenvedünk:

TÜNET A TÜNET GYAKORISÁGA ALLERGIA ESETÉBEN A TÜNET GYAKORISÁGA ALLERGIA ESETÉBEN

  Köhögés

  Általában

  Néha

  Általános fájdalom

  Néha

  Soha

  Fáradtság és gyengeség

  Néha

  Néha

  Viszkető szem

  Ritkán

  Általában

  Tüsszögés

  Általában

  Általában

  Torokfájás

  Általában

  Ritkán

  Orrfolyás

  Általában

  Általában

  Orrdugulás

  Általában

  Általában

  Láz

  Ritkán

  Soha

  Időtartam

  3-14 nap

  Hetek
 (például parlagfű esetén kb. 6 hét)

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!